098 18 19 813        Facebook        Instagram

Stari smo onoliko koliko je stara naša kralježnica

U početnima fazama pogrbljenosti i nekih drugih iskrivljenja (dok se radi samo o npr. kifotičnom držanju) moguće je vježbom i aktivacijom te jačanjem, odnosno istezanjem mišića ispraviti držanje. No, u kasnijim fazama (kada je kifotično držanje prešlo u kifozu) uslijed dugogodišnejg lošeg držanja dolazi do deformacije kralježaka i sve jačeg pogrbljivanja. Takav položaj gornjeg dijela leđa za sobom vuče čitav niz problema – od ukočenosti u vratu (koji se, da bi kompenzirao položaj glave, isteže u suprotnom smjeru) pa sve do smanjenog kapaciteta pluća (uslijed pogrbljenosti prsni koš je pritisnut prema dolje). U kasnijim fazama kifoze sve je teže ispraviti držanje, vježbom je moguće jedino spriječiti daljnje pogrbljivanje. O bolovima i neugodi koje donosi krivo pozicionirana zdjelica, izravnate krivine kralježnice i loše raspoređeno opterećenje da i ne govorimo. Zato je izuzetno važno pravovremeno reagirati, aktivirati i ojačati mišiće leđa i središta trupa, prije nego dođe do trajne deformacije!

Programi za jačanje leđne muskulature

Klasični rekreativni programi kao što su fitness, aerobic ili workout uglavnom su bili fokusirani na jačanje vanjskog sloja mišića, oblikovanje tijela i mršavljenje. Nova generacija rekreativnih programa (novija samo po zastupljenosti u centrima, no zapravo mnogo starija po vremenu nastanka) kao što su Pilates, različite inačice Joge, te brojni korektivni i funkcionalni koncepti bazira se prvenstveno na korektivnim vježbama za kralježnicu, funkcionalnim vježbama za trup i dno zdjelice i najdublje mišićne grupacije, a tek onda vježbama učvršćivanja i oblikovanja za ostale mišićne skupine.

Prioritet se, u posljednjem rekreacijskom desetljeću, premiješta s pogleda u ogledalo na kineziterapijske, preventivne i korektivne učinke te na stup ljudskoga tijela – našu kralježnicu. Tek kada su mišići koji ju drže i pokreću ojačani i funkcionalni te kada im je vraćena primarna funkcija, može se raditi dalje. Ovo je razlog zbog kojeg se ovi statični programi (koji su u centrima svake sezone sve traženiji) baziraju na brojnim izdržajima, izometrijskim kontrakcijama, rotacijama te različitim kompleksnim i bodyweight vježbama koje (nasuprot nekadašnjem forsiranju izolacije pojedinih mišića) istovremeno aktiviraju brojne mišićne skupine ili čak čitavo tijelo.

Programi kao što su Pilates ili Joga imaju još jednu veliku prednost – statični su. To je također jedan od razloga zbog kojih ovu vrstu vježbanja bira sve više (umornih) ljudi koji, nakon 8 sati na poslu, prometne gužve i brojnih drugih svakodnevnih stresova, jednostavno nisu raspoloženi za skakanje i koreografije. Ovo su programi koji, uz cjeloviti trening, nude i određenu dozu opuštanja, psihičkog i emocionalnog odmora te produbljeno i kvalitetnije disanje s kojim izlazite iz dvorane zadovoljni i osvježeni.

Joseph Pilates znao je prije više od stotinu godina kako svaka vježba kreće iz zdrave i čvrste kralježnice. Jogiji su to znali prije više tisuća godina. Zapadno društvo tek otkriva tu spoznaju, polako ali sigurno.

Bojana Muačević Gal
prof. kineziologije

 

Kineziologija logoTRX logo SQegoscueyoga alliance novoMinistarstvo znanosti obrazovanja i sporta1ground force

Copyright © 2011 Centar kulture tijela Gea